Μια απίστευτη αλλά πραγματική ιστορία έρχεται στο φως, αναδεικνύοντας τις σοβαρές διακρίσεις που συνεχίζουν να υφίστανται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια Κύπρια πολίτης, παντρεμένη με άνδρα από το Καμερούν, έφερε στον κόσμο το παιδί της στις 30 Ιανουαρίου 2025. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ίδια, οι αρμόδιες αρχές αρνούνται να του χορηγήσουν την κυπριακή υπηκοότητα, λόγω της εθνικότητας του πατέρα.
Η μητέρα κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στην Επαρχιακή Διοίκηση λίγες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού της.
Πάρα το γεγονός ότι βρισκόταν σε μετεγχειρητική κατάσταση με μόλυνση και σοβαρές επιπλοκές από τον τοκετό, αναγκάστηκε να σταθεί όρθια για δύο ώρες περιμένοντας να της δοθεί η άδεια από μια συγκεκριμένη υπάλληλο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία εγγραφής του παιδιού της.
Αντί όμως να λάβει απαντήσεις για τη διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας, αντιμετώπισε πρωτοφανείς πιέσεις και προτάσεις που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαιοσύνης και ισότητας. Όπως καταγγέλλει, υπάλληλος της Επαρχιακής Διοίκησης την ενημέρωσε ότι το παιδί της θα καταγραφεί ως “άγνωστης ιθαγένειας” και πως η αίτηση για υπηκοότητα θα μπορούσε να πάρει έως και τρία χρόνια για να εξεταστεί – εάν εγκριθεί ποτέ.
Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη, η ίδια λειτουργός της πρότεινε μια “εναλλακτική λύση”: να δηλώσει το παιδί ως “αγνώστου πατρός”, αρκεί πρώτα να χωρίσει τον σύζυγό της!
Νομικές και ηθικές παραβιάσεις – Ένα κράτος που παρανομεί
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα παιδιά που γεννιούνται από Κύπρια μητέρα και αλλοδαπό πατέρα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν την κυπριακή ιθαγένεια μέσω της διαδικασίας εγγραφής. Η σχετική αίτηση είναι η Μ126, η οποία πρέπει να υποβληθεί από τον Κύπριο γονέα του ανηλίκου.
Η αίτηση συνοδεύεται από τα εξής έγγραφα:
Πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού
Πιστοποιητικό γάμου των γονέων
Αντίγραφα διαβατηρίων ή ταυτοτήτων των γονέων
Οποιαδήποτε άλλα έγγραφα που μπορεί να ζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές
Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη μητέρα βρέθηκε μπροστά σε έναν λαβύρινθο γραφειοκρατίας και ανοιχτών διακρίσεων. Ακόμα και όταν κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, της είπαν πως θα πρέπει να περιμένει για χρόνια, χωρίς καμία εγγύηση ότι το παιδί της θα λάβει τελικά την υπηκοότητα που δικαιούται.
Δείτε το βίντεο:
@southkingtv A Cypriot woman married to an African cries talk about racism in Cyprus. #cyprus #cyprustiktok🇨🇾 #racism #viralvideotiktok #northcyprus #europeanunion #humanrights ♬ original sound – SOUTH KING TV
Παρέμβαση του Νίκου Σιουκιούρογλου – Η υπόθεση φτάνει στα υψηλά κλιμάκια
Ο τεχνικός λειτουργικών υπηρεσιών και υπεύθυνος επικοινωνίας της Extacy Group, Νίκος Σιουκιούρογλου, έχει ήδη επικοινωνήσει τόσο με δημοσιογράφους όσο και με πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να δοθεί λύση στην υπόθεση.
Συγκεκριμένα, έχει ενημερώσει τη δημοσιογράφο Κάτια Σάββα (Alpha Κύπρου) και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου (Sigma TV). Παράλληλα, έχει αποστείλει μηνύματα μέσω social media στον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, τον Φειδία Παναγιώτου και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτή τη στιγμή, αναμένεται επίσημη απάντηση από τον Φουρλά, τον Παναγιώτου και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
- Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αφήσει αυτή την αδικία να περάσει έτσι;
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι στην Κύπρο τα παιδιά γεννιούνται χωρίς υπηκοότητα λόγω φυλετικών διακρίσεων;
Εάν δεν επέμβει ο Πρόεδρος, η υπόθεση θα πάει σε διεθνή δικαστήρια
Εάν οι ανώτατες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ανταποκριθούν και ειδικότερα εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν αναλάβει δράση, η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και πιθανότατα και σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.
Αυτή η πρακτική δεν είναι απλώς ανήθικη – είναι παράνομη. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η άρνηση απόδοσης υπηκοότητας σε ένα παιδί που δικαιούται την ιθαγένεια βάσει νόμου συνιστά σοβαρή παραβίαση των συνταγματικών και διεθνών δεσμεύσεων της χώρας.
Κάλεσμα σε δράση – Δεν θα αφήσουμε αυτή την αδικία να περάσει
Αυτή η υπόθεση πρέπει να φτάσει παντού. Οι πολίτες οφείλουμε να σταθούμε απέναντι σε τέτοιες διακρίσεις και να απαιτήσουμε άμεση απονομή δικαιοσύνης. Καλούμε τα ΜΜΕ να δώσουν έμφαση σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική και να πιέσουν για την αλλαγή των διαδικασιών που αφήνουν παιδιά χωρίς τα αυτονόητα δικαιώματα τους.
Η Κύπρος δεν μπορεί να είναι ένα κράτος που τιμωρεί βρέφη. Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει άμεσα λύση.
- Μοιραστείτε αυτή την αδικία! Ας κάνουμε θόρυβο μέχρι να δοθεί λύση!»
- «Στείλτε email, σχολιάστε, ρωτήστε τους αρμόδιους – Μην αφήσουμε ένα αθώο μωρό να γίνει θύμα του ρατσισμού!
Κείμενο: Νίκος Σιουκιούρογλου